• Connecting People and Property

Compare Listings

10 Questions to ask your Real Estate Agent

10 Questions to ask your Real Estate Agent

Selling your home is a journey, so what is the first thing you should do? You book a guide to make sure that you will be on the right path. To reach the heights of Mount Everest, Sir Edmund Hillary had his faithful guide Tenzing Norgay.

Real estate is no different, when you set out to sell a home for the first time or it may be the third time, you need a trusted real estate agent by your side to guide you through the process. This will help you reach the heights you want with their experience which include information about the current real estate market, how you should market your home and the ability to negotiate the deal like a pro.

Why Hire a Real Estate Agent?

There’s too much at stake in this process: your money and time. Before you think about tackling this on your own, we would like to remind you that you don’t have the right contacts. Period. As for the commission, those “few” dollars you are worried about (few being the main word), they are nothing compared to the amount you could lose on the sale.

So, here are ten questions that you need to ask a real estate agent before hiring them:

The first thing you need to do is browse the internet. Check the real estate agent’s website, testimonials left by the customer and finally, compare their credentials. Find at least three real estate agents and book a meeting with them. Then start with the questions:

Q1. How long have you been in this profession?

Ans. The key aspect to look for is experience. Make sure the information the real estate agent provides matches what was written on the website.

Q2. Are you licensed to operate in the areas that are listed on the website?

Ans. To make sure that the agent is working legally, check the validation of the license with the Real Estate Authority. This way, you can also find out whether any disciplinary actions have been taken against the agent or not.

Q3. How many houses have you sold?

Ans. The purpose of this question is to find out how active they are in the market. This will give you the assurance that you are dealing with an agent who can successfully negotiate a deal for you.

Q4. Do you employ Personal Assistants?

Ans. This is a subtle way to find out if you will be dealing directly with the agent you’re talking to or whether they use others who could be a lot less experienced than them.

Q5. What are the neighbourhoods you sell in?

Ans. The only way to get a better deal is to make sure that the agent’s reach is above and beyond.

Q6. Do you just negotiate price?

Ans. This will tell you how experienced the agent is at negotiating deals on properties. Price is important but there are many other terms that may be just as important to you. Like the settlement period and possibly lining that up to a purchase, you have made. As well as not being tied into long-winded sales agreements which are heavily weighted to the purchaser’s requirements and not your own.

Q7. Can I talk to any of your current/past clients?

Ans. Knowing how the agent deals with the clients is very important.

Q8. Can you explain the process to me?

Ans. The agent should give you a clear timeline of how the events in the process will proceed and when will you get the keys to your house.

Q9. How would you sell my property?

Ans. For every property and in different types of markets how a property is to be sold can make a big impact on how quickly a property will sell and for what price. The agent should be able to clearly know what the target market is for your home and what the best method of sale will be to attract the buyers and not deter them as well as to achieve the best price and terms for you.

Q10. Why should I hire you?

Ans. Each agent has different strengths and weaknesses as well as different ways to guide you through the process. It’s good to find out whether that fits with you and your needs as well as what else they may be able to bring to the table to secure you a sale. It is also a good chance for the agent to tell you why they are the best fit for you and your home.

Whew! You made it. Get in touch with us today and we would love to answer the questions above and any other you may have! We look forward to hearing from you. Call us for FREE 0508 456 225 or email us info@ultimateproperties.co.nz

Join The Discussion